Schermafbeelding 2021-03-09 om 14.41.46

Blauw Bloed

Trots zijn we dat onze etiquette expert en directeur vanaf maart de etiquette expert is bij het als bekende royalty-programma Blauw Bloed.

In de rubriek ‘Vraag het Anne-Marie’ beantwoord Anne-Marie elke week een vraag over etiquette. De video’s zijn opgenomen in Kasteel de Wittenburg oftewel bij ons prachtige bedrijf op het Landgoed en zijn te zien op de Blauw Bloed social media pagina’s Facebook, Instagram ( @blauwbloedtv) en op You Tube.

Dus heb je een koninklijke etiquette vraag? Laat het ons weten. Wie weet komt jouw vraag bij Blauw Bloed.

Blauw bloed (EO): zaterdagen 1950 u, NPO2

Schermafbeelding 2021-01-06 om 17.45.32

Reportage Een Vandaag: ‘Zet de laptop op ooghoogte om je gasten beter bij het kerstdiner te betrekken’

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Het dreigt een mager kerstdiner te worden, met hooguit drie gasten en de rest van de familie en vrienden die vanaf de laptop mee proberen mee te doen. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om een digitaal kerstdiner tot een succes te maken. 

“Plebsbestek”, noemt etiquettedeskundige Anne-Marie van Leggelo telefoons en computers aan tafel. Not done, daar heb je eigenlijk niet eens een etiquettehandboek voor nodig, dat weet iedereen, zeker met kerst. Maar we leven nou eenmaal in een tijd waarin alles anders is, dus moeten we van de nood een deugd maken, vindt Van Leggelo. “We moeten de regels dit jaar maar herzien. Want ook dit kun je op een nette en fijne manier doen.”

Wat kan er wél?

Normaal vieren we kerst in restaurants, thuis met veel familie, of als een groots feest met vrienden. Dat het onder de huidige maatregelen niet kan is duidelijk, dus is het beter te kijken naar wat wél kan, vindt Van Leggelo.

Ze krijgt als deskundige op het gebied van etiquette de laatste tijd veel vragen over wat je nou wel en niet kunt doen in coronatijd. Hoe dek je nu een tafel voor een digitaal kerstdiner, is er nog altijd zoiets als een dresscode? Kortom, ‘hoe heurt het eigenlijk’ dit jaar met kerst? Ze heeft er goed over nagedacht en hoopt dat het feest vooral het beste in mensen naar boven haalt.

Etiquette deskundige Anne-Marie van Leggelo
Etiquette-deskundige Anne-Marie van Leggelo

Regels herzien

Want etiquettes zijn volgens de deskundige belangrijk, maar ook weer niet in beton gegoten. “Het zijn niets meer dan omgangsnormen waar iedereen zich prettig bij voelt”, legt ze relativerend uit. “En daarom kun je maar beter de situatie accepteren zoals die is. Maar wel met goede afspraken.”

En dan kom je gelijk op een heikel punt: de computer aan tafel. Het is zo’n beetje het laatste wat je deed vóór er sprake was van corona. Een telefoon aan tafel was al een stap of vijf te ver, een hele computer was een doodzonde. “Normaal zou je natuurlijk nooit een computer op tafel zetten, zeker niet met kerst”, zegt Van Leggelo.

Laptop op ooghoogte

Maar die afspraken, hoe gaan die er dan uitzien? De computer mag dus aan tafel, maar waar hou je dan rekening mee? “Een afspraak is het tijdstip van inbellen”, legt Van Leggelo uit. “Wees daar duidelijk over.” Als iedereen op een verschillend moment digitaal aanschuift of uitcheckt, dan is dat voor de sfeer natuurlijk niet bevorderlijk. Dan kun je dat hele verhaal weer opnieuw vertellen, of die grap waar iedereen zo om lacht herhalen. Dat is voor niemand leuk.

En waar zet je die computer dan neer? Ook daar heeft de etiquettedeskundige over nagedacht. “Geef iemand goed zicht op de tafel en zet de laptop of computer op ooghoogte. Zo kan iemand echt op een prettige manier bij het diner worden betrokken.” De laptop bovenop een stapel boeken dus, voor een optimaal overzicht en contact.

LEES OOK

Een digitale dresscode

En zijn we tijdens videocalls inmiddels gewend er nonchalant gekleed bij te zitten, met een kerstdiner moeten we toch echt even flink aandacht besteden aan onze verschijning. Een digitale dresscode is volgens Van Leggelo daarom bepaald geen overbodige luxe. “Kleed je feestelijk aan, ook als je digitaal aanwezig bent bij het kerstdiner. Zorg dat je je mooi opmaakt, dat je achtergrond mooi is. Dat het geheel er feestelijk uitziet.”

En aan de ontvangende kant kunnen mensen ook voldoende doen om de mensen op afstand echt bij het kerstdiner te betrekken. “Denk bijvoorbeeld aan een kerstmenu met placering, ook voor de persoon die niet aanwezig is, maar inbelt”, licht ze toe.

Geen felle discussies

Dan heb je de laptop op ooghoogte, de familieden en vrienden hebben via de webcam goed zicht op de tafel en op de gasten die wel aanwezig zijn, maar waar ga je het over hebben? Een discussie over zin en onzin van mondkapjes of vaccinatieplicht kan zomaar de sfeer verknallen.

“Natuurlijk is corona als onderwerp te actueel om helemaal te kunnen vermijden”, geeft Van Leggelo aan. Maar het gesprek moet er ook weer niet in negatieve zin door worden gedomineerd. “Probeer het licht te houden. Ga geen details geven over hele zieke mensen. Het moet een feestelijke avond zijn met een kerstige sfeer. Daar passen felle discussies over coronaregels niet bij.”

LEES OOK

Voordelen van digitaal kerst vieren

Een kerstdiner in coronatijd kent kortom zo z’n beperkingen, maar er zijn ook voordelen van het samenkomen met slechts een beperkt aantal mensen. Voordelen die de gezelligheid misschien wel enorm bevorderen. 

“We hebben dit jaar een perfect excuus om niet iedereen te hoeven uitnodigen”, benadrukt Van Leggelo. “Die vervelende oom waar je eigenlijk nooit naast wil zitten, zal dit jaar niet kunnen komen. We houden het klein, en dat heeft ook gewoon voordelen.”

Schermafbeelding 2021-01-06 om 16.49.37

Hoe wensen we nu gelukkig nieuwjaar en hoe gaan we dit jaar met elkaar om?

Je collega’s, klanten of wie dan ook gelukkig nieuwjaar wensen in een videomeeting of een appje. Het is wel eens anders geweest dan nu. Zijn er eigenlijk nieuwe etiquette-regels voor de nieuwjaarsgroet en de noodgedwongen veranderde omgang met elkaar in het algemeen?

Metro belde daarover Anne-Marie van Leggelo (stipt op tijd natuurlijk, want zo hoort het), een van de etiquettespecialisten (zo niet ‘dé’) van ons land. Eerder vertelde zij Metro al hoe de kerstdagen geen last maar een lust worden. Haar Etiquette Bureaugeldt als professionele trainings-, presentatie- en adviesbureau. Voor moderne, zakelijke en internationale etiquette, advies over imago en tips over gastheerschap kan iedereen bij haar terecht, door corona inmiddels ook online. Niet alleen bedrijven overigens. Iedereen die haar belt of mailt over omgangsregeltjes, tips en tricks, krijgt netjes antwoord.

Een heel ‘raar jaar’

Anne-Marie beleefde een op z’n zachtst gezegd ‘raar jaar’. „Ik geeft natuurlijk heel veel trainingen en coaching over zakelijke omgangsvormen bij bijvoorbeeld bedrijven, universiteiten en hotels. En ik word vaak als spreker op events geboekt. Dat stopte allemaal. In de zomer was er een opleving en kon ik op anderhalve meter weer dingen doen. Nu is weer alles gecanceld, 60 procent van de inkomsten zijn weg. Digitaal kan ik nog wel veel trainingen geven en ook mijn tv-presentatiewerk en schrijfwerk gaat gelukkig gewoon door maar 2020 was, zacht uitgedrukt, een uitdaging.”

Een foto van Anne-Marie van Leggelo die praat over de gelukwensen voor nieuwjaar
Anne-Marie van Leggelo van het Etiquette Bureau. Eigen foto

Anderzijds moet het door de opgelegde nieuwe omgangsvormen ook een heel bijzonder jaar voor een etiquette-specialist zijn geweest. Anne-Marie beaamt dat direct. „Qua gedragsverandering is het superinteressant. In het begin van de coronatijd werd ik al veel voor interviews gebeld. Normaal gesproken vertel ik over regeltjes en ‘hoe het heurt’. Die hebben we zelf samen ooit bepaald. Nu moesten we dat echter nog gaan uitvinden, dus kon ik dat ook helemaal niet voorspellen of zeggen. Ik vond het vaktechnisch boeiend om te zien wat er ging gebeuren. Inmiddels is het er en zie je hoe mensen met elkaar omgaan, bijvoorbeeld in supermarkten. En dat er meer agressie en verdeeldheid heerst. Dat maakt het jaar vanuit mijn expertise wel interessant. Een beetje respect voor en een beetje geduld met elkaar begint nu heel essentieel te worden. In gesprekken is tact wel goed.”

Gelukkig nieuwjaar tijdens een online feestje

Vanmorgen zullen veel collega’s wegen thuiswerken elkaar via Zoom gelukkig nieuwjaar hebben gewenst. Is dat het dan maar voor dit jaar? De expert: „Nou, nee. Je kunt er nog altijd zelf een feestje van maken en je eigen slingers ophangen hè? Het kan dus best wat uitgebreider. We zijn wel beperkter, dus de grote borrels voor nieuwjaar moet je uitsluiten. Met een heel klein groepje kun je nog wel bij elkaar komen, dat zal in een klein bedrijf gebeuren. Verder zijn er virtueel dingen te bedenken, ik adviseer bedrijven een online nieuwjaarsborrel te organiseren. Er zijn mogelijkheden genoeg.”

Metro deed dat als onderdeel van Mediahuis eerder al, tijdens een digitale kerstmarkt. Daar kon je virtueel collega’s ontmoeten en mocht je bij kraampjes cadeautjes uitzoeken. Zoiets? Anne-Marie: „Ja, superleuk. Dat kan bij een online nieuwjaarsborrel ook, die in het teken van positiviteit moet staan. Leidinggevenden kunnen daar spreken, net als zij normaal zouden doen. Zij kunnen overbrengen dat ‘we’ met z’n allen gaan knallen en er iets moois van gaan maken. Ja, werkgevers en managers moeten wel even het woord pakken. Zij moeten vertellen waar je als bedrijf staat, wat de wensen en de doelen zijn en hoe die kunnen worden bereikt. Het liefst in een leuke speech op een luchtige toon. En dat koppelen aan digitaal samen zijn en gezellig borrelen. Stuur de medewerkers ook een flesje champagne of bubbels als de financiën het toelaten. Betrokkenheid, ook als is het iets kleins, wordt gewaardeerd.”

Een foto van Anne-Marie van Leggelo
Anne-Marie van Leggelo. Eigen foto

Geen limiet meer aan ‘gelukkig nieuwjaar’

Tot en met welke datum mogen we elkaar in Nederland eigenlijk een gelukkig nieuwjaar toewensen? „Veel mensen denken dat dat tot Driekoningen op 6 januari is”, zegt Anne-Marie. „Wat mij betreft klopt dat niet helemaal, want eigenlijk mag je dat doen tot koning Willem-Alexander zijn nieuwjaarsreceptie heeft gehouden, zo in de tweede of derde week van januari. Die houdt hij dit jaar niet, of althans, ik heb nog geen datum van een eventuele virtuele receptie kunnen vinden. Als ik het als etiquette-deskundige mag zeggen, dan vind ik dat we er dit jaar een tijdje mee mogen doorgaan. Wens iedereen maar zo vaak en zo lang mogelijk een heel goed, positief en gezond nieuw jaar. Laten we er in 2021 maar eens geen limiet aan stellen. We hebben het allemaal nodig, dus wat mij betreft geldt de regel even niet.”

Een foto van een online borrel om elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen
Met een online nieuwjaarsborrel je eigen feestje bouwen. Foto: Colourbox

Het eens zijn over het oneens zijn

Hoe zouden we verderop dit nog gekke jaar met elkaar moeten omgaan? Als het aan onze nationale deskundige ligt staat het woord ‘respect’ voorop. „Laten we eerst afspreken dat we het eens zijn over het feit dat we het oneens met elkaar zijn. Dat lijkt me een goeie en wees daar geduldig in. Heb respect voor ieders mening en tel tot tien. Denk even na voor je iets zegt of iets brult.” Dat dat laatste op social media juist niét gebeurt, ziet Anne-Marie ook wel. Maar toch: „Daarom zeg ik het juist. Vrijheid is een groot goed, dat moeten we behouden. Maar je kunt altijd even nadenken over hoe je het brengt. Met een beetje stijl, een beetje vriendelijkheid en aardigheid raak je niemand en word je beter begrepen. Je krijgt meer begrip voor je standpunten als je iets op een rustige of normale manier schrijft of zegt. Ga je schreeuwen, dan word je niet gehoord. Laten we het verstand er een beetje bijhouden.”

Tot slot heeft Anne-Marie voor de schrijver van dit verhaal ook nog wel een leuke etiquette-regel. „Houd het artikel een beetje luchtig hè, maak het niet te stijf. Mijn onderwerp kan namelijk nogal truttig overkomen en dat wil ik helemaal niet, haha. Het raakt mensen anders niet, dan vinden ze het alleen maar betuttelend.”

Unknown

Workshop Etiquette & Hospitality

You are welcome!

Wilt u uw hospitality skills naar een hoger level brengen?
Kom dan naar deze praktijkgerichte, inspirerende en doeltreffende workshop gegeven door etiquette-expert & presentatrice Anne-Marie van Leggelo in het mooie Kasteel de Wittenburg.

Juiste omgangsvormen en kennis van etiquetteregels zijn een must voor goed gastheerschap.
In deze workshop krijgt u tips en handvatten om met nog meer stijl en succes werkzaam te kunnen zijn en uit te kunnen blinken als gastvrouw of gastheer.

Programma:
10.00 uur: warm welkom met koffie en thee
10.15 uur :introductie door directielid v Kasteel de Wittenburg
10.30 uur: workshop Etiquette & Hospitality
12.00 uur: netwerken met drankje
12.30 uur: einde

U ontvangt een mooie goodiebag en een op maat gemaakte digitale hand out.

Tarief: particulier : 170 inclusief BTW
bedrijf (per persoon): 145 exclusief BTW

Locatie: Landgoed de Wittenburg 1
2244 BV, Wassenaar
www.wittenburg.nl
Voldoende (gratis) parkeerplekken aanwezig

Uiterlijk aanmelden s.v.p. voor 26 maart 2020.

Inschrijven of meer informatie?
Stuur een mail met vermelding van ‘Workshop 2 april’ naar info@ett.s1-amstelhost.nl of bel 070-2055757.

Graag tot 2 april !

IMG_5266

The Presence & Style Event

Hoe maak je de beste zakelijke indruk en word je nooit meer vergeten?

Ben jij een professional, ondernemer, manager of zzp’er? Moet je jezelf, jouw product, dienst of bedrijf regelmatig presenteren in een netwerk situatie, tijdens een klant gesprek of zakelijke presentatie? Dan weet je waarschijnlijk al dat hoe jij je presenteert en wat je uitstraalt binnen een seconde bepaalt hoe anderen jou zien.

Anne-Marie van Leggelo (Het Etiquette Bureau), Fabienne de Vries ( Dr Pitch) en Jolanda Oskam (Joinspirations) zijn 3 top experts op het gebied van Etiquette, Presentatie technieken en Styling. Leer de fijne kneepjes tijdens een avondvullend programma als het gaat om ‘Jouw Zakelijke Presentatie’.

Datum: 23 januari 2019

Tijd: 17.00 – 22.00 uur

Locatie: Tribes Inspiring Workplaces: Gustav Mahlerplein 28, Amsterdam

Inschrijven kan hier.

Dit event wordt georganiseerd in samenwerking met Tribes Inspiring Workplaces.

Schermafbeelding 2020-01-19 om 23.13.49

De Royal Etiquette Lunch

Wilt u weten hoe het echt heurt aan tafel?

Het Etiquette Bureau organiseert op 12 april aanstaande ‘De Royal Etiquette Lunch’ in het prachtige Kasteel de Wittenburg in Wassenaar.

U krijgt een boeiende rondleiding door dit besloten, prachtige kasteel en geniet van een heerlijke lunch waarin etiquette- expert Anne-Marie van Leggelo u vertelt over klassieke en moderne tafelmanieren en u veel handige tips en tools geeft om met nog meer stijl en succes aan tafel te kunnen zitten.

U heeft van deze praktische, sfeervolle en leerzame lunch een leven lang plezier en, mocht u ooit uitgenodigd worden, u kunt vol zelfvertrouwen aanschuiven bij koning Willem Alexander en koningin Maxima voor een staatsbanket.

Programma:
– 12.00 uur: Koninklijk ontvangst
– 12.15 uur: Rondleiding Kasteel de Wittenburg
– 12.45 uur: Start etiquette lunch
– 14.30 uur: Koninklijk afscheid.

Wanneer: Donderdag 12 april 2018
Waar: Landgoed de Wittenburg 1, Wassenaar
Kosten: 95 euro per persoon
Aanmelden: info@ett.s1-amstelhost.nl | 070-2055757

We kijken uit naar uw komst.
Met stijlvolle groet,

Het Etiquette Bureau
www.etiquettebureau.com

627909282

Masterclass Psychologie & Etiquette voor Zakenvrouwen op 15 februari 2018

Masterclass Psychologie en Etiquette voor zakenvrouwen

verzorgd door Manon Bongers en Anne-Marie van Leggelo

Als zakenvrouw heb je blinde vlekken en valkuilen, net als je collega’s en zakenpartners. Je bent je dan niet bewust van het effect van jouw gedrag en presentatie op anderen. Daardoor kun je een verkeerde indruk maken. Tijdens deze masterclass krijg je aan de hand van een psychologisch concept inzicht in je eigen gedrag en dat van je collega’s en zakenpartners. Je krijgt handvatten om jezelf met stijl en succes te presenteren. Zo leer je hoe je die onvergetelijke indruk achter kunt laten. Met een persoonlijk actieplan ga je naar huis.

Deze masterclass is bedoeld voor iedere zakenvrouw die wil overschakelen van de automatische piloot naar bewust optreden, die zich wil profileren vanuit innerlijke kracht en die wil weten hoe je je met stijl succesvol kunt presenteren.

Resultaten
• Je begrijpt het gedrag van jezelf en je collega’s en zakenpartners beter.

• Je hebt mogelijkheden tot je beschikking om positieve invloed uit te oefenen.
• Je werkt effectiever.
• Je vergroot je impact door je persoonlijkheid optimaal in te zetten.
• Je krijgt meer zelfvertrouwen omdat je weet hoe het hoort in verschillende situaties.
• Je verhoogt je gunfactor.
• Je maakt indruk met je presentatie.
• Je krijgt meer succes in business.

Inhoud masterclass

  1. Gedrag begrijpen en beïnvloeden

Aanleiding voor gedragsverandering
7 stappenplan
voor gedragsverandering

Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen aandeel
Ontwikkeling van de persoonlijkheid
–                Erfelijke eigenschappen

–                Aangeboren eigenschappen
–                Aangeleerde eigenschappen
Persoonlijkheidsinschatting maken
Werkstijlen
–                Kwaliteiten

–                Valkuilen = overlevingsstrategieën
Doorzien én doorbreken van gedragspatronen
–                Gedragsopties (extern gedrag)                                                                                                               –                Overtuigingen, attributies en permissies

–                Vertaalslag naar de praktijk
–                Persoonlijk Actieplan

  1. Zakelijke Etiquette

Etiquette, not boring but scoring
–                Jij bent het visitekaartje
De Etiquette IQ Quiz
Zakelijke omgangsvormen

–                Begroeten en ontmoeten
–                Netwerken
–                Mailetiquette
–                Telefoonetiquette
Non-verbale communicatie
–                Houding en gebaren
Dress to impress: zakelijk kleden en dresscodes
Zakelijke tafelmanieren

–                De gedekte tafel
–                Moeilijke gerechten
–                Tafelblunders
–                Wijn
–                Gastheerschap aan tafel

Werkwijze
De werkwijze is dynamisch, interactief, persoonlijk, praktisch en procesgericht. Je maakt tijdens het onderdeel psychologie kennis met verschillende werkstijlen (persoonlijkheidskenmerken). Je leert kwaliteiten en valkuilen bij jezelf, je collega’s en zakenpartners herkennen én positief beïnvloeden. Je leert hoe je je kunt presenteren, hoe je succesvol kunt netwerken, en je maakt kennis met de do’s en dont’s van kleding en ‘hoe ’t heurt’ aan tafel.

Groepsgrootte

Maximaal 40 deelnemers.

Datum

Donderdag 15 februari 2018.

Deelnamekosten
De deelnamekosten bedragen € 295,- exclusief BTW. Inclusief arrangement, goodiebag, het boek Psychologie voor managers of Dealen met je baas, werkmap en hand-outs.

Locatie
Conferentiecentrum Drakenburg, Dr. Albert Schweitzerlaan 1 in Baarn.

Aanmelden of extra informatie
I www.bongers-partners.nl

E info@bongers-partners.nl
T 071-3619880

I www.etiquettebureau.com
E info@ett.s1-amstelhost.nl
T 070-2055757

Over de trainers

Manon Bongers is expert in de gedragspsychologie, gedragstrainer, coach, therapeut®, procesbegeleider en auteur van de managementboeken ‘Psychologie voor managers’ (2011) en ‘Dealen met je baas’ (2014). Ze is internationaal erkend opleider en supervisor in de Transactionele Analyse. Sinds 2006 is Manon directeur en eigenaar van Bongers & Partners, een opleidingsinstituut gespecialiseerd in ‘Management van Mensen’.

Anne-Marie van Leggelo is imago- en etiquettedeskundige ( oa BNR Nieuwsradio), presentator, columnist, spreker en eigenaar van Het Etiquette Bureau. Dit advies- en trainingsbureau gesitueerd in Kasteel de Wittenburg in Wassenaar is gespecialiseerd in zakelijke, internationale etiquette en imago consultancy. Samen met haar team van specialisten verzorgt Anne-Marie trainingen, presentaties en ludieke etiquettebootcamps in binnen- en buitenland.

Zakelijk Flirten

Zakelijk Flirten

Ja, ik flirt met u. 

Niet door uitdagende kleding of een zwoele blik, maar door Sir Lodewijck de Eerste. Deze stijlvolle, schattige Kaninchen Teckel was één van mijn gasten op het door mij georganiseerde Business Etiquette Event op kasteel de Wittenburg. Eén van de deelneemsters was zijn charmante baasje Kim Stolker, mede-eigenaar van Champagne Victor & Charles. Ze neemt deze mini gentleman vaak mee naar afspraken en steelt de harten van menig zakenman en -vrouw nog voordat er een woord gewisseld is. Zo ook die van mij. Waarvan deze foto akte. Helaas heb ik zelf geen lief hondje dat ik mee kan nemen om mijn gunfactor te vergroten. Wat ik wel heb is het bewustzijn hoe doeltreffend zakelijk flirten is. En ik heb de knowhow en de skills om het in te zetten wanneer ik het nodig acht.

 

Etiquette: flirten voor gevorderden.

Als men succesvol in business wil zijn en de gunfactor wil hebben dan is een goed EQ en goede presentatie essentieel. Zakelijk flirten is dan zeer nuttig. Het is positieve aandacht geven aan iemand met als doel hetgene te bereiken dat men voor ogen heeft. Daarvoor heeft men juiste etiquette, uitstraling en kennis van omgangsvormen (in elke cultuur) nodig. De kunst is om iemand centraal te stellen. Een goed gevoel te geven. Door attent, complimenteus, inlevend, meegaand en aardig te zijn ontspant u iemand en daardoor krijgt u meer gedaan. Zie het dus als iets doeltreffends en als iets onschuldigs: het is flirten zonder seksuele bijbedoeling.

 

Vanaf het moment dat Madeleine Albright de eerste vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken in de VS werd, moest ze op het allerhoogste niveau onderhandelen, met name met mannen. Op de vraag van een Amerikaans komiek of ze daarbij weleens flirtte, zei ze: ‘I did, I did’.

 

Flirten in business: ‘done or or not done’?

Veel mensen vragen zich af waarom zakelijk flirten op de werkvloer nodig is. Door de competitieve arbeidsmarkt selecteren bedrijven steeds meer op persoonlijkheid. De manier waarop u overkomt op uw toekomstige baas of zakenrelatie bepaalt grotendeels of u wordt aangenomen of de deal zult sluiten. In de zakenwereld (onder andere tijdens netwerken) bepaalt uw uitstraling en persoonlijkheid hoe snel u zaken gedaan krijgt van anderen. Ook een presentatie of verkoopgesprek komt overtuigender over als u de boodschap op de juiste manier weet in te pakken. In al deze gevallen is zakelijk flirten een onmisbare werkmethode.

 

Zakelijke flirt Etiquette Tips 

  1. Geef (oprechte) complimenten – Het is een gratis cadeautje dat een positief gevoel geeft.
  2. Glimlach – Charles Darwin was er al van overtuigd. Uw gezichtsexpressie is niet alleen het visuele kenmerk van een emotie; het bepaalt ook de emotie zelf. Een glimlach werkt aanstekelijk. Als iemand lacht, dan lacht u vanzelf ook. Oprechtheid is belangrijk: bij een echte glimlach – ‘de Duchenne glimlach’- worden ook de spieren rond de ogen geactiveerd. Bij een onnatuurlijke – ‘de sociale’- glimlach gaan alleen de mondhoeken omhoog.
  3. Kijk in het linkeroog – U dringt hierdoor dieper door tot uw gesprekspartner. Hij onthoudt u beter en u heeft een duidelijk richtpunt om uw oogcontact sterk te maken. Uw gesprekspartner zal u ongemerkt aardiger gaan vinden.
  4. Spiegelen – Spiegelen is het nabootsen van de gedragingen van een gesprekspartner. Bijvoorbeeld: de klant spreekt langzaam en u neemt zijn tempo over. Er ontstaat harmonie, u komt ongemerkt nader tot elkaar en vergroot daardoor uw guneffect. Let op: het moet wel natuurlijk zijn, dus ik adviseer u te oefenen en het met mate toe te passen.
  5. Bedank – Het is een kleine moeite met groot effect.
  6. Luisteren – Mensen zijn heel goed in het opvangen van signalen waaruit blijkt dat de ander niet luistert. Zorg daarom dat u met uw lichaam laat zien dat u aandacht heeft voor uw gesprekspartner. Behalve de gangbare signalen – knikken, schudden en glimlachen – is het ook prettig als u rust uitstraalt in een gesprek. Val een ander niet in de reden en maak ook geen zinnen af. Bent u zelf aan het woord, pas dan intonatie en spreektempo aan.
  7. Naam noemen – Uw gesprekspartner reageert positief als u zijn naam noemt. Daardoor voelt men zich meer erkend en speciaal.                                                                                                                      8. Aanraken & handshake – Geef een krachtige (zelfvertrouwen), warme (vriendschap en positiviteit), droge en rechte hand. Niet langer dan drie seconden vasthouden. Kort zwengelen en met uw lichaam naar de persoon toegekeerd. In zakelijke gesprekken raken mensen elkaar veelal niet aan. Natuurlijk dient u daar voorzichtig mee te zijn. Het aanraken van mensen levert echter ongeveer 21 procent omzetstijging op ten opzichte van mensen die niet worden aangeraakt. Ga hier uit van een vederlichte aanraking aan de buitenkant van het lichaam. Met de bovenkant van drie vingers beroert u even de zijkant van een arm bijvoorbeeld om uw gesprekspartner net even wat opmerkzamer te maken.                                                                                                                            9. Dress to impress – Kleed u goed en passend, want uw persoonlijkheid is niet het eerste wat men ziet.                                                                                                                                                                           10.  Etiquette: not boring but scoring – Gedraag u als een lady of een gentleman. Heb kennis van etiquette en pas het toe. Hiermee scoort u èn maakt u het verschil!

 

Met dank aan Kim Stolker en Sir Lodewijck de Eerste.

 

Geschreven door: Anne-Marie van Leggelo

Column: Belafonte Magazine

Fotografie: Bogna Postepska