sint

Sinterklaas Etiquette

Sinterklaas Etiquette

Hij komt, hij komt, zie de maan schijnt door de bomen en het ‘goede avondje’ is gekomen. Krijgt u iets moois of wordt u afgevoerd naar Spanje? Wellicht een traditionele pakjesavond of gezellig elkaar met originele surprises en gedichten verrassen?

Hier enkele etiquettetips ‘hoe het nou heurt’ op 5 december:-).

  1. Sinterklaas wordt altijd met ‘u’ aangesproken. Hij is een bisschop dus gaat u voor hem op de knieën. U biedt hem altijd een stoel en iets te drinken aan. Als hij u vraagt om op schoot te komen zitten dan mag u dat niet weigeren.

 

  1. In een sinterklaasgedicht mag alles geschreven worden. Het mag ook over ergernissen gaan. Als het maar leuk gebeurt, zonder te kwetsen.

 

  1. Suprises? Spreek altijd bepaald bedrag af en houd u daar dan ook aan. Bepaal samen wat voor soort cadeaus er gegeven gaan worden: grappig en/of iets serieus. Kijk uit met hilarische dingen; pakt niet altijd goed uit. M.a.w. houd u aan de grenzen van goede smaak ook als de surprises lollig dienen te zijn.

 

  1. Wat als diverse vrienden en familieleden u bij het eigen sinterklaasfeest verwachten? Maak keuzes of ga elk jaar naar een ander. Te veel Sinterklaas vieren zorgt voor stress, bij volwassenen én kinderen.

 

  1. Wat voor cadeaus mogen we aan Sinterklaas vragen? Alles. Wat u krijgt, is een tweede. Op te grote hebzucht mag Sint u aanspreken.

 

  1. De schoen mag u twee tot drie keer per week zetten maar om teleurstelling te voorkomen raad ik u 1 keer per week aan. Normaliter geven Sint en Piet kleine cadeautjes tot maximaal 10 euro en/of snoepgoed in de schoen. Voorwaarde is dat u een wortel, brood of ander eten voor Amerigo, tekening, verlanglijstje en /of verhaaltje in de schoen doet en dat u uit volle borst sinterklaasliedjes zingt.

 

  1. Vergeet u s.v.p niet de openhaard uit te maken voordat u naar bed gaat.

 

Geschreven door etiquette en imago expert Anne-Marie van Leggelo

www.etiquettebureau.com

Tags: geen tags

Reacties zijn gesloten.