Schermafbeelding 2015-01-05 om 14.52.13

Interview NRC ‘Nieuwjaarsreceptie’

Schermafbeelding 2015-01-05 om 14.52.13

Het zijn de weken van de Nieuwjaarsrecepties. Moet dat nou? En zo ja, hoe dan? Etiquette- en imagodeskundige Anne-Marie van Leggelo, oprichter van Het Etiquette Bureau uit Wassenaar, heeft daar zo haar gedachten over. “Hou je glas altijd in je linkerhand, dan heb je de rechter vrij om handen te schudden.”

Moet je echt naar iedere receptie waarvoor je wordt uitgenodigd?
“Recepties moet je niet als een feestje zien maar als onderdeel van je werk dus die van je werkgever is een must. Als je veel uitnodigingen hebt, rangschik ze dan en kijk waar je zakelijk het meeste uit kunt halen.”

Zeg je die andere af?
“Ja, dat is beleefd en voorkomend. Bedank voor de uitnodiging en meld dat je niet kunt komen. Een reden waarom hoef je niet te geven. Excuseer je maar één keer, want anders komt het ongeloofwaardig over.”

Is er een dranklimiet?
“Realiseer je dat het werk is en drink niet te veel. Je wil niet bekend staan als die losbandige zatlap. Nieuwsjaarsrecepties zijn vaak op onhandige tijden, bijvoorbeeld van 17 tot 19 uur. En er worden ook nog eens bubbels geschonken. Zorg daarom dat je al iets gegeten hebt en je je daar niet hoeft vol te proppen.”

Wat als je niemand kent?
“Besef dat je niet de enige bent. Kijk rond wie je vaag kent of bereid je voor op wie je zou willen spreken. Het is heel normaal om in te breken bij gesprekken. Veel mensen weten niet dat het bij recepties juist de bedoeling is. Ga ‘open’ bij een groepje staan en dus niet met je armen over elkaar. Zoek vervolgens oogcontact of wacht op een stilte om je voor te stellen.”

Waar praat je over?
“In ieder geval niet negatief over je werk en collega’s. En wees altijd voorzichtig met politieke uitspraken. Het beste is om open vragen te stellen over bijvoorbeeld werk of hobby’s. Mensen vinden je veel aardiger als je ze vragen stelt en ze onthouden je dan ook beter. Hetzelfde geldt voor noemen van iemands naam.”

Speeddaten
Mag je bij je leuke groepje staan?
“Liever niet. Probeer nieuwe mensen te ontmoeten, een nieuwjaarsreceptie is ook netwerken. Het is onderdeel van je werk en je hebt de kans om op een lossere manier mensen te leren kennen. Zie het als een soort zakelijk speeddaten. Bij recepties hoor je niet te lang, maximaal 15 minuten, met iemand te praten en veel wisselende contacten te hebben.”

Wat draag je?
“Dat ligt aan de sector, doorgaans staat een dresscode op de uitnodiging. Je kunt beter overdressed dan underdressed gaan, want dan kun je bijvoorbeeld nog je das afdoen.”

Hoe zit het met zoenen?
“Het mag bij collega’s, maar beter niet bij mensen die je niet kent. Om botsingen te voorkomen geldt: links, rechts, links. Als heer is het netjes om aan de dame over te laten of er gezoend wordt door heel even af te wachten. Bij een hogere in functie geldt hetzelfde.”

Tot wanneer wens je het beste?
“Je kan daar vrij mee omspringen, maar de regel was altijd tot na de nieuwjaarsreceptie van de Koning.”

Door Camil Driessen

Link NCRQ : https://www.nrcq.nl/2015/01/05/hoe-zit-het-met-zoenen-en-wat-doe-je-als-je-niemand-kent

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *